Sauvignon – Vin de Pays d’Oc

42

Opis: Barwa bladożółta z lekkim odcieniem zieleni. Aromat intensywny, egzotyczny. W smaku delikatne, lekko waniliowe. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Sauvignon Gastronomia: aperitif, ryby, owoce morza, raclettes, fondues. Temperatura podawania: 10°C Wina IGP (Indication Géographique Protégée) Pays d’Oc są dostępne w BAG IN BOX (BiB) – w kartoniakach 3, 5, 10 litrowych w których wino zachowuje swoje właściwości, a kranik uniemożliwia wejście powietrza.

Almeras

57

Pełna nazwa: ALMERAS PETILLANT MUSCAT DEMI-SEC Opis: Białe wino musujące, kolor bladożółty z lekkim odblaskiem zieleni. Aromat kwiatowy. W smaku intensywne świeże winogrona i cytrusy. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: 100% muscat biały o małych gronach Propozycje kulinarne: Aperitif,tarty owocowe, desery, lody. Temperatura podawania: 7°-8°C

Blanc Moelleux Bordeaux AOC

67

Pełna nazwa: Blanc Moelleux Bordeaux AOC Opis: Barwa jasna kłosów zboża, z odcieniem złota. Aromat kwiatowy. W smaku półwytrawne,wyważone, łagodne, z pięknym długim finałem. Pochodzenie:  Francja, region –  około 50km na wschód od Bordeaux, tereny gliniasto – wapienne. Winogrona: 60%Semillon, 40% Sauvignon. Sugestie kulinarne: aperitif, desery. Temperatura podawania: 5-7 stopni C

Chardonnay- Vin de Pays IGP

42

Opis: Barwa złota. Aromat wyrazisty suchych kwiatów i świeżych owoców (brzoskwini i gruszki). Smak lekko cytrynowy nadający przyjemną świeżość. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Chardonnay Gastronomia: aperitif, ryby w sosie, owoce morza, sery Temperatura podawania: 12°-14°C

Chardonnay- Vin de Pays 5L

160

Opis: Barwa złota. Aromat wyrazisty suchych kwiatów i świeżych owoców (brzoskwini i gruszki). Smak lekko cytrynowy nadający przyjemną świeżość. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Chardonnay Gastronomia: aperitif, ryby w sosie, owoce morza, sery Temperatura podawania: 12°-14°C

Chateau d’Assas Blanc 12 5%

58

Opis: Barwa jasna kłosów zboża, z odcieniem srebrnym. Aromat kwiatowy (akacja) i dojrzałych owoców (brzoskwini) z nutą odświeżającą mentolu. W smaku wyważone, łagodne, z pięknym długim finałem. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Winogrona: Vermentino /Grenache blanc / Viognier / Roussane Sugestie kulinarne: aperitif, ryby w sosie, sery o zdecydowanym smaku. Temperatura podawania: 10°-12°C Uwagi: Wino zachowuje wszystkie swoje właściwości minimum 3 lata.

Viognier

44

Opis: Barwa złota z odblaskiem brzoskwini. Aromat spoisty, z nutą owoców cytrusowych, suchych owoców ( ananas, migdały, orzeszki ). Smak – długi finał. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na skałach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Winogrona: Viognier Sugestie kulinarne: aperitif, ryby w sosie, wędliny drobiowe, sery, potrawy azjatyckie ale z małą ilością przypraw. Temperatura podawania: 12°C Złoty Medal na Konkursie w Paryżu 2015

Viognier 5L

160

Opis: Barwa złota z odblaskiem brzoskwini. Aromat spoisty, z nutą owoców cytrusowych, suchych owoców ( ananas, migdały, orzeszki ). Smak – długi finał. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na skałach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Winogrona: Viognier Sugestie kulinarne: aperitif, ryby w sosie, wędliny drobiowe, sery, potrawy azjatyckie ale z małą ilością przypraw. Temperatura podawania: 12°C Złoty Medal na Konkursie w Paryżu 2015

Fontanilles blanc – Vin de Pays d’ Oc

39

Pełna nazwa: Fontanilles blanc – Vin de Pays d’ Oc Opis: Barwa jasna, duża klarowność. Aromat owocowy, wyczuwalna brzoskwinia, anyż, koper. Smak toniczny i lekko owocowy. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Winogrona: Grenache blanc / Sauvignon / Vermentino / Sugestie kulinarne: aperitif, sałatki, ryby. Temperatura podawania: 10°C Wina IGP (Indication Géographique Protégée) Pays d’Oc są dostępne w BAG IN BOX (BiB) – w kartoniakach 3, 5, 10 litrowych.

Fontanilles blanc – 5L

155

Pełna nazwa: Fontanilles blanc – Vin de Pays d’ Oc Opis: Barwa jasna, duża klarowność. Aromat owocowy, wyczuwalna brzoskwinia, anyż, koper. Smak toniczny i lekko owocowy. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Winogrona: Grenache blanc / Sauvignon / Vermentino / Sugestie kulinarne: aperitif, sałatki, ryby. Temperatura podawania: 10°C Wina IGP (Indication Géographique Protégée) Pays d’Oc są dostępne w BAG IN BOX (BiB) – w kartoniakach 3, 5, 10 litrowych.

Longitude

52

Pełna nazwa: LONGITUDE AOP de LANGWEDOC Kolor jasnego złota, świecące. Aromat brioche z nutą miodu. W ustach okrągłe i lekko tłuste z nutą figi i masła. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Roussanne, Marsanne, Vermentino Sugestie kulinarne: aperitif, ryby, desery

Terre Blanche

58

Pełna nazwa: TERRE BLANCHE – LA PERRIERE Opis: Barwa jasna kłosów zboża, z odcieniem srebrnym. Aromat kwiatowy (akacja) i dojrzałych owoców (brzoskwini) z nutą odświeżającą mentolu. W smaku wyważone, łagodne, z pięknym długim finałem. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Roussanne, Marsanne, Grenache blanc, Viognier, Sugestie kulinarne: aperitif, ryby, desery

Moelleux

45

Pełna nazwa: MOELLEUX VIN DE PAYS D’ OC Opis: Kolor bladożółty z lekkim odblaskiem zieleni. Aromat zadziwiający : łagodny i słodki, następnie przechodzący w cynamon i aromaty kwiatowe, odsłaniając w finale aromat złożony i subtelny. Oleisty, w smaku świeży i toniczn, lekko słodkawy, w finale wyczuwalna wanilia. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Roussanne / Muscat biały o małych gronach Propozycje kulinarne: Kremy, desery Temperatura podawania: 12°-15°C

Muscat de Lumiere

45

Nazwa : ECLAT de MUSCAT ZŁOTY MEDAL w Concours Mondial des FEMINALISE – PARIS 2021 Opis: Kolor bladożółty . Aromat : łagodny i słodki, następnie przechodzący w aromaty kwiatowe, odsłaniając w finale aromat złożony i subtelny. Oleisty, w smaku świeży i słodkawy, w finale wyczuwalna wanilia. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Mireval -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: Muscat biały Propozycje kulinarne: Kremy, desery Temperatura podawania: 10-12°C

Muscat SEC

45

Pełna nazwa: MUSCAT SEC VIN DE PAYS D’OC BLANC SEC Opis: Kolor bladożółty z lekkim odblaskiem zieleni. Aromat intensywny gron muscatu,owoców egzotycznych (litchi, mango), nektarynki, cytryny i lukrecji. W smaku świeży i radosny, podtrzymany perłą delikatności. W finale wyborna melissa. Pochodzenie: Francja, region – Langwedocja, Assas -winnice położone na ziemiach gliniasto- wapiennych, w odległości 20 km od M. Śródziemnego. Szczep: 100% muscat biały o małych gronach Propozycje kulinarne: Aperitif,słatki,tarty jak również sery. Temperatura podawania: 8°-12°C

Sauvignon Muscat

58

Pełna nazwa: Sauvignon Muscat Chemin de PERRET IGP Pays d’ Oc Opis: Kolor: odcienie złota z odblaskiem zieleni. Aromat: bukiet owoców, połączenie między świeżością a owocem W smaku bogaty i harmonijny, w ustach świeży i lekki. Pochodzenie: Francja, region Langwedocja, Assas – winnice położone na ziemiach gliniasto-wapiennych , w odległości 20 km od Morza Śródziemnego. Szczep: Sauvignon i Muscat Gastronomia: Łosoś, warzywa, aperitif. Temperatura podawania: 6-10°C